Koudemiddel

- Onderhoud - Controle - Vullen -

Steeds meer huishoudens overwegen de aanschaf van een airco. Het helpt hen de ruimtes in huis koel en warmt te houden oftewel comfortabel. En oncomfortabele omgeving maakt dat je jezelf zich minder lang kan concentreren op een werkdag, dat je al snel een vermoeid en loom gevoel ervaart en bijvoorbeeld vaker last hebt van hoofdpijn. Een airco draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat. Om verzekerd te zijn van een goede werking van de airco in huis is periodiek onderhoud vereist. Onderdeel van dit onderhoud is het bijvullen van het systeem. Wat kost een airco bijvullen en waarom is dit belangrijk? In dit artikel lees je er meer over.


Belang van een airco bijvullen tijdens een onderhoudsbeurt

Periodiek de airco bijvullen is belangrijk om het systeem goed te laten werken. Door de jaren heen kan de airco een deel van het koudemiddel verliezen. Zou dit niet worden bijgevuld, dan werkt de airco in huis minder efficiënt. Het maakt dat niet alleen het risico op defecten groeit, maar dat ook de energiekosten toenemen.

Waar het bijvullen van een cv-ketel vaak zelf kan worden gedaan, ligt dat bij een airco bijvullen anders. Je mag deze klus volgens de Europese wet- en regelgeving niet zelf uitvoeren. Kies voor een erkende partij, die beschikt over de kwalificatie (BRL-100 en STEK-certificering) voor de uitvoering hiervan. Een specialist beschikt over professioneel gereedschap, dat nodig is voor het bijvullen van het systeem.


Kosten van een airco bijvullen

Vaak zijn de kosten van een airco bijvullen opgenomen in de totaalprijs van een onderhoudsbeurt. Bij een onderhoudsbeurt kijkt men ook de andere belangrijke onderdelen van het systeem na. Eventuele slijtage kan zo in een vroeg stadium herkend worden, om haperingen in de werking van de airco te voorkomen. Voor een grote onderhoudsbeurt kan het verschillen welke vorm van onderhoudspakket u heeft gekozen en wat er in dit pakket zit. Zo kan een basis pakket al voldoende zijn voor een verlenging van garantie maar extra kosten bij komen voor het op het juiste peil brengen van de hoeveelheid koudemiddel.

De kosten van eenmalig een airco bijvullen is afhankelijk van de hoeveelheid koudemiddel er ontbreekt voor een efficiënt werkend systeem en van de professional die je inschakelt. Het loont vaak om een onderhoudscontract af te sluiten bij de plaatsing van de airco. De kosten voor een airco bijvullen zijn daar vaak onderdeel van. Naast het bijvullen van de airco vallen ook kleine reparaties aan het systeem, voorrijkosten, extra garantie en (snelle) service vaak onder zo'n contract.


Hoe vaak betaal je de kosten van een airco bijvullen?

Het bijvullen van het systeem is over het algemeen niet jaarlijks nodig. Aangeraden wordt om dit tenminste eens per tot vier jaar een controle te laten uitvoeren, afhankelijk van de intensiteit waarmee het systeem gebruikt wordt. Door de airco jaarlijks te laten onderhouden, weet je zeker dat je op tijd bent met het bijvullen hiervan. Het verlengt de levensduur van de airco, maakt het gebruik hiervan goedkoper en helpt lekkages al in een vroeg stadium te herkennen.


Aanpak bij het bijvullen van een airco

Tijdens het bijvullen van de airco in huis worden verschillende stappen doorlopen. Het is gebruikelijk om, anders dan de titel van de klus wellicht doet vermoeden, het oude koudemiddel uit het systeem te halen en te wegen zodat er kan geconstateerd kan worden of het koudemiddelinhoud nog voldoet aan uw systeem zoals deze is geïnstalleerd. Als de weging klopt met de installatie gewicht dan is uw systeem gas dicht volgens de STEK regel en wetgeving maar is dit niet zo dan zal de monteur de volgende stappendoor moeten lopen:

 • Lek opsporen en verhelpen.
 • Het systeem afpersen en op lekkage controleren.
 • Het vacumeren van het systeem en op lekkage controleren.
 • Het volledig vullen volgens de installatievulling met nieuw koudemiddel omdat door de lek het oude koudemiddel vervuilt is.
 • Het systeem met een snuffelaar op lekkage controleren.
 • Registratie in de werkbon en LOGboek.

Je kunt de airco vervolgens weer een lange tijd gebruiken.


Noodzaak van een airco bijvullen

Er zijn in beginsel drie belangrijke redenen om voor het bijvullen van de airco te kiezen. In de eerste plaats zal het systeem minder goed werken. Dat resulteert in een situatie;

 • Waarbij de ruimtes in huis minder snel of helemaal niet meer gekoeld of verwarmt worden.
 • Vaker defrost tijdens het verwarmen.
 • De airco meer geluid produceert.
 • Hogere energie kosten.
 • Meer slijtage aan onderdelen door verminderde smeering en langer draaien van de compressor.
 • Een verlaging van het rendement van het systeem.
 • IJsvorming zowel rond de binnen- als buitenunit van een airco aantreffen.
 • Het heeft een negatieve impact op het binnenklimaat.

Dit kunnen een signaal zijn dat het koudemiddel bijvullen in de airco noodzakelijk is.

De STEK gecertificeerde monteur is bevoegd om de handelingen aan het koudemiddelsysteem uit te voeren.

Het BRL100 gecertificeerd bedrijf stuurt de STEK monteur aan en zorgt voor:

 • De registratie van het koudemiddel.
 • Tekortkomingen registratie.
 • Het juist verwerken van het vervuilde koudemiddel.
 • Certificeringen.

Als de werkzaamheden van de onderhoudsbeurt afgerond zijn loop de monteur samen met u een controle ronde en legt de monteur zijn gedane werkzaamheden uit en zal uw evt. vragen beantwoorden, na het opmaken van de werkbon zal de monteur de door u (digitaal)getekende werkbon, meetrapport, LOGboek en een tekortkomformulier u toe sturen. Deze formulier zijn wenselijk voor de volgende onderhoudsbeurt zodat de dan werkzame professional weet wat de gedane werkzaamheden zijn geweest en ziet hij de geschiedenis van de airconditioning.

U kunt nu weer volop gebruik maken van uw efficiënte en fris ruikende airconditioning zonder zorgen.