Vacumeren

waarom is dat belangrijk?

Om ervoor te zorgen dat het systeem schoon blijft en op een efficiënte manier kan werken, is het verwijderen van lucht en vocht cruciaal voor de gezondheid van het systeem. Een HVACR technicus bereikt een schoon systeem door een diep vacuüm te trekken, maar waarom is dat zo belangrijk? 

Lucht en vocht kunnen nadelige effecten hebben op de prestaties en de levensduur van een HVACR-systeem. Lucht in het systeem kan leiden tot een lagere efficiëntie en een hoger energieverbruik - slecht voor de luchtkwaliteit in je huis en slecht voor je portemonnee. Bovendien kan vocht corrosie, ijsvorming en schade aan systeemonderdelen veroorzaken.

Tijdens installatie, onderhoud of reparatie zijn HVACR-systemen kwetsbaar voor vervuiling door vuil, olie en andere stoffen die niet in deze units thuishoren. Het trekken van een vacuüm is daarom een belangrijke stap in je HVACR-routine om verontreinigingen te helpen verwijderen, zodat het systeem met zuiver koudemiddel werkt en het risico op schade of systeemstoringen wordt geminimaliseerd.

Er is een diep vacuüm van 500 micron of lager nodig - een vuistregel - om alle vocht en niet-condenseerbare gassen uit een systeem te koken en te verwijderen. Om er zeker van te zijn dat het systeem waaraan je werkt klaar is voor koudemiddel, moet het vacuüm diep genoeg zijn. Om het vacuümniveau van het systeem te controleren kun je het beste een vacuümmeter nemen en die op het verste punt van het systeem plaatsen - dit zal de laatste plek zijn waar 500 micron wordt bereikt.

Het trekken van een vacuüm, voordat je een systeem met koudemiddel vult, zorgt ervoor dat het goed is afgedicht. Voor de HVACR-technicus is het belangrijk om de juiste koudemiddelvulling te garanderen. Dit control proces helpt over- of ondervulling te voorkomen, die beide kunnen leiden tot een lager rendement, hoger energieverbruik of mogelijke schade aan de unit.

In de wereld van HVACR is het cruciaal om een diep vacuüm te trekken om de levensduur en prestaties van een systeem te bevorderen. Met het juiste gereedschap wordt vacumeren een eenvoudige en efficiënte taak.